Stemmen en internet

op zondag 06 juni 2010

Wat hebben stemmen en ICT met elkaar te maken?

Als ICT'er en open source enthousiast durf ik te stellen: ICT is 'in'. Niets is of kan meer zonder. Er is zelfs een aparte stemwijzer op digitale onderwerpen van burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom. Natuurlijk vanuit het oogpunt van burgerrechten. Ook is er voor het eerst een partij, die zich vooral met digitale zaken bezighoudt: de Piratenpartij.

Wat wil de Piratenpartij bereiken?
De wetgeving moderniseren naar de huidige en toekomstige informatiesamenleving. Het is nu de hoogste tijd dat er in het moderne internettijdperk waar vooral lobbyisten de scepter zwaaien en waar de overheid er als laatste achteraan loopt een partij opstaat voor burgerrechten.
Bron: Piratenpartij Nederland

Of het nu gaat om vingerafdrukken in het paspoort, de bodyscan op luchthavens, rekeningrijden, bewakingscamera's in het straatbeeld, innovatiepremies of 'simpelweg' bezuinigingen, de dames en heren politici hebben een belangrijke taak. Ik hoorde ooit van iemand die zei dat ik moest stemmen, omdat anders zíjn stem dubbel zou tellen. Wie niet stemt, mag vrezen dat de stem van niet-ICT'ers dubbel telt.

In ieder geval is het taak van de ICT om zich bewust te zijn dat een keuze in de politiek ook consequenties kan hebben voor de ICT. En dat geldt ook voor degenen die niet werkzaam zijn in de ICT, maar er wel mee in aanraking komen. Eigenlijk is dat dus zo'n beetje iedereen.