Gemakkelijk een webwinkel beginnen

Juni 2009
op dinsdag 16 juni 2009 afdrukken van het content onderwerp creëren van een PDF bestand van het content onderwerpIn Content Management Systeem e107 is een webwinkel heel eenvoudig te beginnen.

Met behulp van Content Management Systeem (CMS) e107 is het beginnen van een eigen webshop wel heel gemakkelijk gemaakt.

Het recept:
1. neem een webserver die geschikt is voor PHP en MySQL
2. installeer het e107 CMS systeem
3. installeer de plugin 'EasyShop'

De meeste tijd gaat waarschijnlijk op aan het inrichten van een zogenaamde 'thema template', waarmee het uiterlijk van de website wordt bepaald. Gebruik een bestaand thema, huur een professional in die een thema op maat voor u maakt of neem hier minstens enkele weken de tijd voor om uzelf vertrouwd te maken met het e107 systeem.

Na activeren van de webwinkel plugin 'EasyShop' kunt u (hoofd-)categoriën aanmaken. Per categorie zijn één of meerder produkten onder te brengen.

Tevens zijn per product vijf kenmerken instelbaar die door bezoekers kunnen worden opgegeven tijdens de bestelling. Te denken valt bijvoorbeeld aan het kenmerk 'kleur', 'maat', 'leveringswijze' enzovoorts. U bepaalt zelf of de keuze van een bepaald kenmerk invloed heeft op de prijs door een zogenoemde 'prijs-delta' op te geven. Met een positieve delta wordt het produkt duurder, met een negatieve delta wordt het produkt goedkoper. Handig als u standaard produkt bijvoorbeeld met lange mouwen wordt geleverd en u wilt het produkt met korte mouwen goedkoper aanbieden. In plaats van twee produkten, creëert u dus één produkt met één produkt kenmerk.

Ook aan korting is gedacht; in de vorm van een vast bedrag of een percentage kunt u voor elke gewenste periode een korting laten gelden. Het is zelfs mogelijk een couponcode op te geven waarmee de bezoeker alleen korting krijgt als hij/zij de juiste code intoetst.

Wilt u een downloadable product verkopen? EasyShop biedt de mogelijkheid uw bestanden te uploaden en te koppelen aan een produkt. Zodra de klant betaald heeft wordt automatisch het aangeschafte bestand per e-mail toegestuurd.
Als shop eigenaar kunt u precies zien in de 'shop monitor' wat er aan aankopen gedaan wordt en welke orders betaald zijn.

Nadeel:
Deze webshop is echter niet geschikt voor de door de nederlandse banken gepromote 'Ideal' wijze. Een koppeling met PayPal IPN (Instant Payment Notification) is nodig voor bepaalde functies.

Voordeel:
De bovengenoemde produkten zijn volledig open source (GPL licentie) en dus gratis te gebruiken.

Links
Download e107
demo shop
EasyShop download op plugins.e107.org