Domein kapingen
Februari 2002
Henk Jongedijk, vrijdag 22 september 2006 - 00:00:00

Wereldwijd worden er elke maand ruim één miljoen domein namen officieel geregistreerd. Dat zijn er heel veel. Veel domeinnamen leggen na verloop van tijd het loodje. Maar juist dit is een onbekend fenomeen. Er zijn letterlijk duizenden sites die niet meer door de makers worden onderhouden, en waarvan de domeinrechten niet op tijd worden betaald. Deze domeinnamen komen beschikbaar voor iedereen die geinteresseerd is. Er is zelfs een levendige handel in 'dode' domeinnamen. Er is zelfs een softwareprogramma dat verstreken domeinnamen opspoort.

Aspirant kopers, speculanten en koopjesjagers zoeken naar binnenkort verlopen domeinnamen die potentieel web-verkeer opleveren. Deze worden opgekocht, en vervolgens gebruikt om bezoekers door te verwijzen naar de site die een steuntje in de rug nodig heeft. Is het u wel eens overkomen dat u ongevraagd op een dubieuze site terecht kwam? Site-linking is al heel ingeburgerd. Ook al hoort het niet tot de nettiquette, het is een nog steeds goed werkend en daarom goed gewaardeerd marketingtruc voor internetpagina's. De lijsten van domeinen die binnenkort verlopen zijn eenvoudig te verkrijgen als men (gratis) lid wordt van een service als Domains Bot.

Er zijn namelijk genoeg domeinnamen die geen promotie nodig hebben. Ze worden gegokt, geraden of gewoon uitgeprobeerd door Internet gebruikers. Een aantal van dergelijke namen laten doorverwijzen naar een site schijnt al een rendabel bezoekersaantal op te kunnen leveren.
De site Snapnames heeft zelfs klandizie aan de mensen die in paniek reageren omdat hun domeinnaam verlopen is. Als bedrijven binnen 5 dagen na het verlopen reageren, kunnen ze voor hun domein terugkopen en voorkomen dat het in de openbare verkoop raakt.
Denkt u niet dat het alleen kleine bedrijven overkomt. In 2001 had American Express vergeten het (niet gebruikte) domeinadres www.americanexpress.net te vernieuwen. Via Snapnames konden ze het juist op tijd terugkopen. Een domeinkaper had het anders waarschijnlijk voor grof geld terugverkocht. Welke prijs American Express aan Snapnames betaalde is overigens niet bekend gemaakt.

Zodra iemand een verlopen domein in handen heeft, is het moeilijk terug te krijgen. Voor een zogenaamd 'trademarked' domein naam dat op deze manier 'gestolen' is, kan via de geschillencommissie van ICANN protest worden aangeteked. Een verzoek kost echter />,500 en het kost minstens 60 dagen voordat er een uitspraak wordt gedaan.
Maar onbeschermde domeinnamen zijn echt niet terug te krijgen, behalve door het terugkopen van de huidige eigenaar. Dubieuze sitebezitters kopen daarom nogal eens rare en/of onverwachte domeinnamen op.

De angst om domeinnamen te laten verlopen creëert weer een nieuwe niche in de markt: Register.com , biedt een automatische service met behulp van de credit card. Slimme jongens toch.


dit content onderwerp is van Webstart
( https://webstartinternet.com/plugins/content/content.php?content.27 )