Klik hier niet!

Juli 2007
op donderdag 12 juli 2007 afdrukken van het content onderwerp creëren van een PDF bestand van het content onderwerp

"Klik hier" is wellicht de meest misbruikte kreet op Internet ooit. Het is af te raden dit te gebruiken; in deze column leg ik uit hoe dergelijke kreten te verbeteren.

Vaak kom ik websites tegen die een tekst link presenteren als 'klik hier'. Het is natuurlijk een nederlandse letterlijke vertaling vanuit het engelse 'click here'. In de begindagen van het Internet werd nog niet zoveel nagedacht over usability. Helaas hebben veel web ontwerpers dit geimplementeerd. Zo vaak, dat u het waarschijnlijk heel gewoon vind om op een link als 'klik hier' te klikken.
Maar de bedoeling van zo'n hyperlink, zoals zo'n tekst link heet, moet de bezoeker van een website eigenlijk aanzetten tot een actie de bewuste pagina(gedeelte) te bezoeken. De eigenaar van de website wil graag dat u iets gaat lezen, bekijken, downloaden of kopen. Het zijn duidelijk gedragingen die actief uitgevoerd moeten worden.

Om een gebruiker tot deze acties aan te zetten, is het belangrijk een korte maar betekenisvolle tekst link te presenteren. De tekst link zou aan de volgende voorwaarden moeten voldoen:
  • geeft informatie zelfs als de context weg is
  • verklaart of legt uit wat de link te bieden heeft
  • is begrijpelijk en niet technisch
  • is geen werkwoord


Een voorbeeld

Vermijd bijvoorbeeld de volgende type zinnen:

Om de W3C browser Amaya te downloaden, klik hier.


of:

Om Amaya te gebruiken, ga naar de Amaya website en download de benodigde software.


Deze zinnen gebruiken te veel technische termen over het verkrijgen van het Amaya software programma. Als je de lezer tot actie wil aansporen, gebruik dan iets als:

Download Amaya!


Merk op dat "download" en het uitroepteken worden uitgesloten van de hypertekst. Zoals ik had aanbevolen is het beter om geen werkwoorden in link tekst te plaatsen. Dus in plaats van:

Vertel me meer over Amaya.


kun je beter gebruiken:

Vertel me meer over Amaya: de gratis W3C browser waarmee je ook HTML, SVG en MathML documenten mee kunt maken.